Chocolade tak/boomstam voor Kerst (Tronco de Natal)

17-11-2015 20:18

Chocolade tak/boomstam voor Kerst. Deze taart maakt jou Kerstdiner nog mooier en lekkerder. Met een vulling van chocolade maakt het nog specialer. Is een super presentatie. Is een portugees recept dat rond Kerst niet kan ontbreken. De naam Tronco de Natal is vertaald: Chocolade boomstam en zo lijkt het ook. 

     

Deze taart is makkelijk om te maken. In ongeveer een uur ben je klaar.

Wat je nodig hebt: Taart 

  • 4 eieren (eiwit en dooiers gescheiden)
  • 125gr. suiker
  • 60gr. zachte boter
  • 100gr. meel
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1 eetl. warm water
  • 1 snufje zout
Wat je nodig hebt: de vulling voor binnen en bovenop
 
  • 150gr. zachte boter
  • 200gr. poeder suiker
  • 100gr. chocolade (stuks)
  • kaneel voor te bestrooien
Aan de slag: Taart
 
Verwarm de oven op 180ºC.
Rechthoekige bakvorm insmeren met boter.
 
Het bakpapier neerleggen en vervolgens ook insmeren met boter.
In een kom doe je de eierdooiers met de suiker en roer tot een romig mengsel.
 
Nu voeg je de boter, meel, bakpoeder en warm water toe aan het mengsel en roer nog een keer goed.
 
chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten,
chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog
 
In een aparte kom, klop je de eiwitten met zout totdat het goed stevig wordt.
 
Met een spatel voeg je de  geklopte eiwitten heel voorzichtig aan het mengsel toe.
 
Nu het mengsel in de bakvorm en in de oven 12 tot 15 min.
Als klaar is laat 3 min. afkoelen.
 
Nu rol je de taart met bakpapier erbij ( voorzichtig).
 
                    chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog
Zet apart.
 
Aan de slag: Chocolade vulling
 

In een kom, roer je heel goed de boter tot een zacht mengsel. Smelt de chocolade Au-bain-Marie. Nu voeg je de suiker toe op het mengsel. Goed roeren. En als laatste de gesmolten chocolade goed mengen. 

chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog

chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog

De taart voorzichtig uitrollen. Smeer de taart in met chocolade vulling. Wikkel met behulp van het bakpapier opnieuw de taart (zie foto).Bakpapier verwijderen. 

Snijd nu een uiteinde van de taart , diagonaal (zie foto) en doe vervolgens het afgesneden stuk op de taart (zie foto).

chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog

Heel de taart insmeren met chocolade vulling. Nu de final touch, met een vork maak je streepjes in de lengte van de taart zodat het op een stuk boom lijkt. 

                 chocolade, Kerst, Natal, tronco de Natal, Torta, taart, zoetrecepten, @ElsaRblog

Bestrooi met kaneel en serveer. Staat de koffie al klaar? hmmm lekker deze taart er bij.

 Tronco de Natal

Bolo
Preaqueça o forno em temperatura média (180ºC). Unte ligeiramente e forre uma assadeira grande com papel manteiga. Unte também o papel manteiga em seguida.
Bata as gemas com o açúcar até ficar cremoso. Adicione a manteiga, a farinha, o fermento e a água morna e bata bem.
Numa tigela separada, bata as claras em neve com o sal até formar picos firmes. Misture delicadamente e aos poucos as claras às gemas. Despeje a massa na assadeira e espalhe uniformemente.
Leve ao forno e asse por 12 a 15 minutos. Quando estiver pronto, espere por 3 minutos e delicadamente vire o bolo numa superfície coberta com papel manteiga. Enrole (veja a foto, em cima) com o papel manteiga e reserve.


Recheio e cobertura:
Derreta o chocolate em banho-maria e reserve. Numa tigela, bata a manteiga até formar um creme. Adicione o açúcar de confeiteiro aos poucos, batendo entre cada adição. Junte o chocolate derretido e misture bem.
Montagem:
Desenrole a massa de bolo delicadamente e espalhe uma camada fina de chocolate. Enrole novamente, usando o papel manteiga para ajudar.
Corte uma das pontas do bolo na diagonal e reserve. Cubra todo o bolo com o chocolate e coloque a fatia reservada sobre o bolo, em algum lugar perto do centro, para ficar parecendo um pedaço de tronco. Cubra com o chocolate restante.
Passe um garfo sobre toda a extensão do bolo para dar o efeito de casca de árvore. Polvilhecom canela e sirva.

                                        

—————

Terug



comments powered by Disqus