Chocolade tak/boomstam voor Kerst (Tronco de Natal)
17-11-2015 20:18Chocolade tak/boomstam voor Kerst. Deze taart maakt jou Kerstdiner nog mooier en lekkerder. Met een vulling van chocolade maakt het nog specialer. Is een super presentatie. Is een portugees recept dat rond Kerst niet kan ontbreken. De naam Tronco de Natal is vertaald: Chocolade boomstam en zo lijkt het ook.
Deze taart is makkelijk om te maken. In ongeveer een uur ben je klaar.
Wat je nodig hebt: Taart
- 4 eieren (eiwit en dooiers gescheiden)
- 125gr. suiker
- 60gr. zachte boter
- 100gr. meel
- 1 theel. bakpoeder
- 1 eetl. warm water
- 1 snufje zout
- 150gr. zachte boter
- 200gr. poeder suiker
- 100gr. chocolade (stuks)
- kaneel voor te bestrooien
In een kom, roer je heel goed de boter tot een zacht mengsel. Smelt de chocolade Au-bain-Marie. Nu voeg je de suiker toe op het mengsel. Goed roeren. En als laatste de gesmolten chocolade goed mengen.
De taart voorzichtig uitrollen. Smeer de taart in met chocolade vulling. Wikkel met behulp van het bakpapier opnieuw de taart (zie foto).Bakpapier verwijderen.
Snijd nu een uiteinde van de taart , diagonaal (zie foto) en doe vervolgens het afgesneden stuk op de taart (zie foto).
Heel de taart insmeren met chocolade vulling. Nu de final touch, met een vork maak je streepjes in de lengte van de taart zodat het op een stuk boom lijkt.
Bestrooi met kaneel en serveer. Staat de koffie al klaar? hmmm lekker deze taart er bij.
Tronco de Natal
Bolo
Preaqueça o forno em temperatura média (180ºC). Unte ligeiramente e forre uma assadeira grande com papel manteiga. Unte também o papel manteiga em seguida.
Bata as gemas com o açúcar até ficar cremoso. Adicione a manteiga, a farinha, o fermento e a água morna e bata bem.
Numa tigela separada, bata as claras em neve com o sal até formar picos firmes. Misture delicadamente e aos poucos as claras às gemas. Despeje a massa na assadeira e espalhe uniformemente.
Leve ao forno e asse por 12 a 15 minutos. Quando estiver pronto, espere por 3 minutos e delicadamente vire o bolo numa superfície coberta com papel manteiga. Enrole (veja a foto, em cima) com o papel manteiga e reserve.
Recheio e cobertura:
Derreta o chocolate em banho-maria e reserve. Numa tigela, bata a manteiga até formar um creme. Adicione o açúcar de confeiteiro aos poucos, batendo entre cada adição. Junte o chocolate derretido e misture bem.
Montagem:
Desenrole a massa de bolo delicadamente e espalhe uma camada fina de chocolate. Enrole novamente, usando o papel manteiga para ajudar.
Corte uma das pontas do bolo na diagonal e reserve. Cubra todo o bolo com o chocolate e coloque a fatia reservada sobre o bolo, em algum lugar perto do centro, para ficar parecendo um pedaço de tronco. Cubra com o chocolate restante.
Passe um garfo sobre toda a extensão do bolo para dar o efeito de casca de árvore. Polvilhecom canela e sirva.
—————